For den generisk mistroiske!

For den generisk mistroiske!

Det ligger i vores gener at vi sladrer og taler bag om ryggen på hinanden. Det er ikke så flatterende, men ikke desto mindre er det sandt. Bare tænk på salget af ugeblade, eller mængden af dem. Tænk på typen af tv-programmer med rigtig mange seere, og lyt til snakken i kantinen. Det er simpelthen for spændende at tale bag om ryggen på de andre.

Det kan være svært at sige tingene direkte til personen selv, og det gælder ikke kun med det rise, men også med rosen. Det er som om vi er generisk mistroiske, selv når vi bliver rost. Nogle gange kommer det til udtryk når vi bliver rost for nået fordi vi så siger eller tænker; ”Ja, ja det siger du bare fordi…”. …men det behøver heldigvis ikke altid være sandt.

Accepter det dog!

Men hvad nu hvis vi bare accepterede vores lyst og behov for at tale bag om ryggen på de andre? Hvad nu hvis vi ligefrem tog udgangspunkt i det? Brugte det der er så stor en del af vores adfærd, men brugte det til vores egen og hinandens fordel?

Eneste forskel ligger i at de historier vi fortæller skal være ”de gode historier”. De historier hvor vi griber de andre i at gøre tingene rigtigt. Det er ok at sladre, men sladre om hvad den anden gjorde godt. Det er ok at lade en nyhed om en person sive ud mellem ribbenene, men lad det være den gode nyhed der siver ud. Det er ok at fortælle om andre, men fortæl det fedeste du kan. Det er måske ligefrem mere end ok – det er rigtig brugbart og opbyggende for dig, lytteren, jeres kultur og til sidst ender det nok med at rosen rammer personen selv.

Det unikke i at tale positivt bag om ryggen på hinanden, ligger i at vi nu anvender det der før kunne være med til at nedbryde kulturen og det gode arbejdsmiljø, til modsat at opbygge det. Det ville da være genialt.

…og nej, det skal ikke erstatte forpligtelsen til at rose hinanden direkte – det er bare endnu et værktøj til en forbedret kultur.

Lindeblad, team udvikling, konsulent hus, team

Bliv inspireret af vores nyhedsbrev

Det griber dig og andre i at gøre tingene rigtigt, strækker dine tanker og sætter dig i stand til at få det bedste ud af dig selv og dem omkring dig. Omdrejningspunktet er ledelse og du er målgruppen. 

Vi glæder os til at inspirere dig