Glem alt om tilladelse og budget – Seth Kahan

Han hedder Seth Kahan, og er en af dem du gerne vil have med til din fødselsdag. Du ved, en af dem der får folk til at slappe af, og så har han noget at byde på. Jeg mødte ham i Washington DC for præcis et år siden, og har holdt øje med ham lige siden. Kahan er historiefortæller, proceskonsulent og bragende dygtig til begge dele. Han har lavet både små og store mirakler i virksomheder som Shell og Verdensbanken og hans metoder er befriende enkle og så virker de.

Vi har i flere tilfælde taget metoderne til os i Lindeblad og anvendt dem sammen med vores kunder. Blandt andet når forandringer skal skabes. Mange personer går rundt med drømmen om at skabe en forandring. De har en ide de tænder på. En ide til noget som kunne blive rigtig stort, rigtig godt eller bare en ide som virker rigtig. Men de kommer ikke videre, for de har hverken budget eller stillingsbetegnelse nok til at de tør tro på ideen. Så det stopper før det reelt er startet.

Forandring starter med samtalen

Kahan, og Lindeblad for den sags skyld, er enige om at forandring starter med samtalen, og at samtalen skal følge energien. Forandring er ikke en færdig tanke vi kan plante i hovedet på folk og så begynder de bare at eksekvere. Forandring er heller ikke et slutmål. Forandring er ikke en ting man bare skal forstå. Forandring er ikke en eller anden form for transaktion.

Forandring starter med samtalen, om den gode ide du har. Du kan ikke lade være med at fortælle om den, og du fortæller de rigtige personer om din ide. De forstår selvfølgelig din ide, men de forstår den på deres måde. Hvis de også tænder på ideen vil de fortælle videre, og nu er din ide allerede godt i gang med at sprede sig, men gennem andre end dig selv. Din ide har nu fået sit eget liv. Der bliver talt om den, også selvom du ikke selv er til stede. Ideen lever videre gennem dine og de andres øjne, ører og mund, og den udvikler sig. Den er på en måde organisk og processen bliver en hel social konstruktion af folk som er forbundet omkring ideen.

Drop plan og topstyring

Det er slut med at bruge ledelsesmøder på at planlægge ideen og forandringen. Planen vil altid blot være gætværk. Du kan godt forsøge at lave en plan, men gør du det er du allerede godt i gang med at køre ideen, og ejerskabet til den, hen over hovederne på alle andre. I stedet for at lave en plan for hvad der skal ske, hvordan det skal gøres, hvilke reaktioner der kan forudses og hvad det vil koste, så trykprøv den over for dine kolleger, dine medarbejdere eller i dit team.

Det er ideens organiske liv det handler om. Ideer skal følge entusiasmen, energien, kreativiteten og ejerskabet. Gør de det bevarer de momentum hele vejen til fuldførelsen. Forandring opstår fordi mange nok bliver grebet af ideen bag, og til sidst er det ikke til at komme uden om.

Hav tålmodighed og del din ide med dem omkring dig. Del den med dem du normalt strækker tanker med, og lad dem tænde på ideen – på deres måde. Det er ok hvis den tager ny form undervejs, det er blot et udtryk for at andre også har koblet sig på.

 Gode nyheder

Alt dette er er en god nyhed for mange. Det betyder nemlig at alle med en ide, en vision eller en lyst til at skabe en forandring har muligheden. Glem alt om tilladelse og budget, og start samtalen i stedet for.

Lindeblad, team udvikling, konsulent hus, team

Bliv inspireret af vores nyhedsbrev

Det griber dig og andre i at gøre tingene rigtigt, strækker dine tanker og sætter dig i stand til at få det bedste ud af dig selv og dem omkring dig. Omdrejningspunktet er ledelse og du er målgruppen. 

Vi glæder os til at inspirere dig