Outplacement med hjerte og hjerne

Outplacement

Mange ledere vil nikke til at ledelse i medgang er én ting, men i modgang noget helt andet. Måden du som leder skiller dig af med medarbejdere på siger mere om jeres kultur end meget andet. Det siger mere om dig som leder end meget af alt det andet der er på din to-do-liste som leder.

Når du skal afskedige har du en enestående mulighed for at hjælpe den opsagte medarbejder hurtigt videre i deres karriere. Du kan være med til at sikre fortsat produktivitet. Du kan bevare en økonomistyring som ikke ryster hele huset og sætter alt i undtagelsestilstand, og du kan faktisk evne at fastholde de nuværende medarbejdere og måske endda tiltrække nye.

Brug både hjerne og hjerte

Men din strategi skal være klar, og du bliver nød til at være på forkant. Vælg en outplacement partner som kan være med til at sikre at de opsagte medarbejdere får en god oplevelse i en svær tid. Som kan hjælpe med at bevare dem som positive ambassadører for virksomheden og som kan understøtte at I fortsat fremstår som en attraktiv arbejdsplads.

Der er mange overvejelser, og en lederegenskab du får brug for er din evne til at bevare overblikket, og huske både at bruge hoved og hjerte. Opsigelserne skal forberedes grundigt, således det foregår på en respektfuld og professionel måde, og der skal tages hånd om den enkelte medarbejders reaktion på den krisesituation, han eller hun står overfor. Alle reagerer forskelligt i en krisesituation – fælles for alle er dog, at der er brug for støtte, opbakning samt et velmenende skub i den rigtige retning.

Vær på forkant og vær unik

Forhåbentlig står du som leder ikke i den situation at skulle skille dig af med nogen, men det kan betale sig at være klar. Når først krisen banker på er der typisk mange stemmer og mange meninger der kræver taletid. Det kan derfor være en fordel at være forberedt – at have gjort sig tankerne om hvordan folk bedst kan hjælpes videre. Det handler ikke om at tale dårlige tider nærmere, men simpelthen om at være på forkant, og have en løsning der er unik.

Vær klar til at yde hjælp til dem der har brug for hjælpen. Det gælder både for de afskedigede, de tilbageblevne og lederne. Vælg en unik løsning der passer til netop jeres behov. En løsning hvor der er en plan for hvad der skal ske før, under og efter opsigelserne. En plan som tager højde for krisereaktionerne, som skaber håb og giver mening uanset hvilken side af bordet du sidder på.

For den opsagte medarbejder er det afgørende med netværk, workshops, karriererådgivning og uddannelse. For lederen handler det oftest om at være på forkant, have en drejebog for forløbet og prøve det igennem. For de tilbageblevne gælder det om at respektere at de jo også er ramt. Jobbet er måske bevaret, men en kollega er væk.

Der er mange løsningsmuligheder, og måden man skiller sig af med medarbejdere på siger ofte mere om virksomheden end hvordan I ansætter. Så det er en optimal mulighed for at vise værdierne.

Lindeblad, team udvikling, konsulent hus, team

Bliv inspireret af vores nyhedsbrev

Det griber dig og andre i at gøre tingene rigtigt, strækker dine tanker og sætter dig i stand til at få det bedste ud af dig selv og dem omkring dig. Omdrejningspunktet er ledelse og du er målgruppen. 

Vi glæder os til at inspirere dig