Væk med det varme tæppe

Informal learning – sociale medier – skyggetræning – mentorer – integrated learning – communities… jo, læringen har mange former, og der er heldigvis mange alternativer til den formelle læring. Der er mange måder at lære uformelt på, og de er i øvrigt langt bedre end den formelle læring på stolen, foran docenten. Den formelle læring er efterhånden blevet som et varmt tungt tæppe, som næsten ikke er til af få af. Det er på tide at lægge det til side. Læring sker nemlig hele tiden og overalt i organisationerne, og ikke kun på de formelle kursusforløb.

Pointen er ikke at forkaste den formelle læring med undervisning og powerpoint. Pointen er, at den formelle og den uformelle læring skal hænge sammen. Knæk koden til hvordan I kan få det formelle og det uformelle til at gå hånd i hånd. Giv folk friheden til at afsøge hvordan de bedst selv uformelt kan understøtte deres læring.

Google forsøger at gøre det, og det gør det med held. 90% af deres nye produkter er faktisk ”ikke officielle produkter” – altså produkter som er opstået ud af de 20% medarbejderne får til uformel, og autonom selvvalgt tid. Tid hvor de selv bestemmer hvad de udvikle, lave, studere, blive klogere på. Det er der kommet rigtig mange nye produkter ud af.

De sociale medier

Ikke til at komme uden om. De sociale medier vil skylle ind over os de næste år. De første danske virksomheder er begyndt at satse så gevaldigt på det, at de vil være nationale banebrydere herhjemme inden længe. Det er podcast, media sharing, online communities, facebook, twitter, yammer etc. Du har vel også prøvet at google?

Det kan godt være du trækker lidt på skuldrene og tænker ”det går over” eller ”det er ikke lige mig”, men du er sikkert i gang allerede. Hvis du mailer mere end én af gangen. Hvis du sender sms´er til dine venner. Er du på LinkedIn, facebook, yammer eller Twitter?

Forbud giver ingen mening

Vi har de sociale medier i lommen, i tasken, i telefonen, i bilen, i hjemmet. Vi har dem overalt. Alligevel forbyder over 70% af amerikanske virksomheder sociale medier. Der laves politikker som skal forhindre medarbejderne i brugen af de mange muligheder – og til hvilken nytte? Ingen!

Det begrænser vores adgang til mange informationer som er tilgængelige for andre. Adgangen vil være organisationsudviklende. De sociale medier vil kunne flade organisationen ud, kulturen vil kunne styrkes og kittes bedre sammen. Det er mange måder at få fat i folk på – mange kanaler. Vi bruger kun få, og vi har mulighed for at bruge dem alle. Så gør det!

På en større konference i Chicago sidste uge (ASTD) var forudsigelsen at vi har 1-3 år før der er ”take off” – du kan stadig nå at være med. Det handler om at dele.

…find os på yammer, LinkedIn og facebook

Stor hilsen

Lindebladene

Videoen:

http://www.youtube.com/watch?v=o89V8YJ09uE&feature=related

Lindeblad, team udvikling, konsulent hus, team

Bliv inspireret af vores nyhedsbrev

Det griber dig og andre i at gøre tingene rigtigt, strækker dine tanker og sætter dig i stand til at få det bedste ud af dig selv og dem omkring dig. Omdrejningspunktet er ledelse og du er målgruppen. 

Vi glæder os til at inspirere dig