Er din næste chef fra Millenials generationen
De unge i 20´erne buldrer ind på arbejdspladserne, og indenfor de næste fem år vil de udgøre halvdelen af arbejdsmarkedet. Who knows – én af dem bliver måske din chef!
Uanset hvad, er det godt at være forberedt, for de er ikke som os andre. Så her er lidt om dem; de bliver gift sent, typisk først i 30´erne, og 84% af dem vil gerne have børn. Tre ud af fire mener ikke staten vil kunne løse problemerne alene, så de er klar til at tage et personligt ansvar. De er mere til life- end work-life balance, og de vil ikke bindes af traditioner og gør gerne op med dem, hvis de ikke giver mening. De motiveres ikke af bonus, aktier, prestige, fritid eller ferie, som generationerne før dem. De vil hellere have feedback og en klar karrierevej. De er nemlig stræbsomme, og 87% af dem er klar til at gå ned i løn for et job med mere mening.
De kommer til at skifte job 15-20 gange i deres arbejdsliv, mod min generations 3-5 gange. Tænk lige over det! Det er faktisk ret vildt, for de bliver kun i samme arbejde i meget få år, så det er slut med 20-års-jubilæer og gulduret. Det kommer til at få store konsekvenser for områder som rekruttering og karriereplaner, så hvis I ikke allerede er i gang med at se på det, så kridt skoene. De har en klar forventning om, at deres karriereplan skal være stærkt personlig, og de vil derfor hellere blive micromanaged hvad angår deres karriere, end at indgå som en brik i en stor masse.
De er læringslystne, og er ikke kun forandringsparate, men har reelt forandringslyst. Og så tror de mere på praktisk erfaring end et eksamenspapir. De er derfor også klar til at lære af dine og andres erfaringer.
What-to-do?
Så hvordan forbereder I jer på dem? Ja, start med at glæde jer. De er vant til at arbejde i teams (så I skal være gode til at sætte rammerne og lede teams), de er vant til at kommunikere åbent og frit (så du skal kunne håndtere at få klar besked), og så er de ambitiøse og arbejder hårdt (vær klar til at de VIL noget).
Her er fire overvejelser du og dine kolleger kan gøre jer inden I åbner dørene for dem:
- TILBYD DEM UDVIKLING. Skab et rum for udvikling, og vær (bliv) god til at lede individer, og ikke kun grupper. Følg deres udvikling tæt – du er deres coach.
- VÆR FLEKSIBEL. Det gælder særligt i forhold til tid og balancen mellem arbejde og privatliv. Jo mere du respekterer den balance, jo mere får du ud af dem på arbejdet.
- LAD DEM SELV BESLUTTE. De er til detaljen, kan fokusere og er beslutningsdygtige, så det kan meget vel ske at de siger ”go” eller ”no go” inden du som chef når det.
- VIS DEM RESPEKT. Gør du det, bliver du også belønnet med stor arbejdsiver. Det gælder blandt andet når du er nysgerrig på deres viden, eller deler ud af din egen erfaring. Du vil opleve, at du bliver belønnet med deres åbenhed og forståelse.
Næste uge gælder det så. Jeg rejser til Sri Lanka og skal møde de 28 Millenials, som alle er på vej ud på arbejdsmarkedet. Who knows, måske sidder din kommende chef et sted i gruppen? Hvis det går som de andre gange jeg har været af sted, får jeg allerede første kick inden første lektion starter. De sidder nemlig ikke tilbagelænet, eller kommer for sent. Jeg gætter på de alle sammen kommer til tiden, og sidder på det yderste af stolen, klar til øvelser og tankestræk. De er godt selskab!
Så ligesom jeg glæder mig til at arbejde med dem, anbefaler jeg, at du glæder dig til at tage imod dem ude hos jer. De kan lære meget af os, og vi kan lære meget af dem. Det gode er, at de kommer med stor lyst til at gøre en forskel for (og sammen med) os – lad os gøre det samme.